Aromatyczna zupa grzybowa
- Można zamrażać? Nie
Składniki (8porcji)
-
Grzyby - 60 dag ( (borowików; maślaków; podgrzybków)Bulion wołowy - 5 szklanek (może być z kostki)Cebula biała - 1 dużaŚmietana kremówka 36 proc. - szklankaMasło klarowane - 2 łyżkiMąka pszenna - łyżeczkaSok cytrynowy - łyżkaCukier - do smakuSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Oczyszczone, umyte i osączone grzyby pokrój na dość cienkie (ok. 3-4 mm) plasterki, wrzuć do rozgrzanego (bez tłuszczu!) rondla o grubym dnie i smaż, mieszając, aż odparuje z nich sok, który puściły. Następnie dodaj masło i drobniutko posiekaną cebulę, smaż razem przez chwilę, aż cebula lekko się zrumieni lub przynajmniej zeszkli. Teraz wlej gorący bulion, zamieszaj i gotuj 10-15 minut na małym ogniu. W tym czasie ubij śmietanę z łyżką soku z cytryny, wymieszaj z mąką, rozcierającgrudki, po czym przelej do garnka z zupą. Przypraw do smaku pieprzem, solą i cukrem, doprowadź do wrzenia, po czym gotuj około 5 minut na małym ogniu. Jeśli trzeba, jeszcze raz przypraw do smaku. Gotową podawaj z osobno ugotowanymi łazankami. W wersji wykwintnej zrezygnuj z łazanek, a każdą porcję dodatkowo udekoruj łyżką ubitej śmietany i odrobiną czerwonego kawioru.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory