Austriacka babka drożdżowa - wersja 2
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Drożdże świeże - 3 dagMleko 3.2 proc. - 250 mlSól - SzczyptaCukier - 10 dagMąka pszenna - 35 dag + do posypania formyMasło - 15 dag + do wysmarowania formyMigdały blanszowane - 2 połówkiŻółtka - 6Białka - 2Cukier puder - Do posypania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Drożdże kruszymy i mieszamy z ciepłym mlekiem, szczyptą soli, płaską łyżeczką cukru i 1 łyżką mąki. Zostawiamy w ciepłym miejscu, aby wyrosły. Nie wolno dopuścić, by na zaczynie drożdżowym powstała gruba piana, bo drożdże przestaną pracować.
Formę smarujemy masłem, wysypujemy mąką i wykładamy połówkami migdałów. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy przesianą i podgrzaną mąkę oraz kolejno: żółtka i wyrośnięte drożdże. Tak długo ubijamy ciasto drewnianą łyżką, aż zacznie odchodzić od brzegów makutry. Może to potrwać 15 minut lub więcej.
Odstawiamy ciasto przykryte ściereczką, aby podwoiło swoją objętość. Z białek ubijamy pianę z dodatkiem cukru i delikatnie łączymy z ciastem. Wlewamy ciasto do formy i pod przykryciem odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut, aby jeszcze trochę wyrosło.
Pieczemy ok. godziny w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Studzimy w formie. Babkę podajemy posypaną cukrem pudrem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory