Baba świąteczna

- Można zamrażać? Nie
Składniki (2porcje)
-
Mąka pszenna - 50 dagMleko 2.0 proc. - 1.5 szklankiCukier - 20 dagŻółtka - 8-10Masło - 12 dagDrożdże świeże - 4 dagSól - szczyptaSkórka pomarańczowa - łyżeczka otartejSkórka z cytryny - łyżeczka otartejAromat migdałowy - kilka kropelCukier puder - szklankaAlkohol - łyżeczkaWoda - łyżeczkaSok cytrynowy - kilka kropli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Drożdże zalej 3 łyżkami ciepłego mleka, dodaj łyżeczkę cukru, wymieszaj, odstaw. Połowę mąki, pozostałe mleko (ciepłe) i sól zmiksuj, połącz z żółtkami utartymi z cukrem, wlej wyrośnięty zaczyn i, ciągle miksując, wsyp resztę maki. Dodaj skórkę cytrynową i pomarańczową oraz zapach migdałowy. Starannie wyrób, aż ciasto będzie odstawało od ręki. Trwa to około 15 minut. Następnie odstaw ciasto w ciepłe miejsce, przykryj lnianą ściereczką i czekaj, aż podwoi swoją objętość.
Ciasto będzie wyrastało około 3-4 godzin. Po tym czasie dodaj do niego sparzone i osączone rodzynki, zagnieć jeszcze raz i przełóż do dwóch dużych form na babki (mogą być z kominkiem) wysmarowanych masłem i wysypanych mąką do 1/3 wysokości. Postaw w cieple, aż ciasto urośnie na całą wysokość formy.
Wierzch obu bab posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz 40 minut w temperaturze 180 st. C. Baby wyjmij z piekarnika, pozostaw w formie jeszcze przez 10 minut, a potem wyjmij.
Utrzyj na jednolitą pastę wszystkie składniki lukru, udekoruj baby i odstaw, aby lukier zastygł.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Przepisy
-
Plotki
-
Kalkulatory