Babka samosięrobiąca
Babka samosięrobiąca
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
średni
- Można zamrażać? Nie
Składniki (15porcji)
-
Drożdże świeże - 40 gCukier - szklankaCukier waniliowy - opakowanieJajka - 4Mleko 2.0 proc. - szklankaMasło - 200 gMąka pszenna typ 500 - 500 gSkórka z cytryny - otarta z 1 cytrynyRodzynki - 100 gSól - szczyptaCukier puder - do posypania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
W makutrze ucieramy drożdże z cukrem i cukrem waniliowym. Wbijamy dwa całe jajka i 2 żółtka, jeszcze chwilę ucieramy. W gorącym mleku rozpuszczamy masło i gdy przestygnie, wlewamy do masy drożdżowo-jajecznej. Wsypujemy mąkę, sól, skórkę cytrynową i wyrabiamy ciasto. Wymoczone i osuszone rodzynki oprószamy mąką i dodajemy do ciasta.
2 / 3
Ponownie wyrabiamy ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Przelewamy je do natłuszczonej i obsypanej mąką dość sporej, okrągłej formy z kominkiem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 4 godziny. Gdy do brzegu formy zostanie 1 cm, wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 40 minut w 160 st. C z termoobiegiem.
3 / 3
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory