Babka samosięrobiąca

Magazyn Kuchnia 27.03.2021 20:47
(brak ocen)
OCEŃ
Babka samosięrobiąca
Babka samosięrobiąca
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (15porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

W makutrze ucieramy drożdże z cukrem i cukrem waniliowym. Wbijamy dwa całe jajka i 2 żółtka, jeszcze chwilę ucieramy. W gorącym mleku rozpuszczamy masło i gdy przestygnie, wlewamy do masy drożdżowo-jajecznej. Wsypujemy mąkę, sól, skórkę cytrynową i wyrabiamy ciasto. Wymoczone i osuszone rodzynki oprószamy mąką i dodajemy do ciasta. 

2 / 3

Ponownie wyrabiamy ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Przelewamy je do natłuszczonej i obsypanej mąką dość sporej, okrągłej formy z kominkiem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 4 godziny. Gdy do brzegu formy zostanie 1 cm, wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 40 minut w 160 st. C z termoobiegiem. 

3 / 3

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.