Babka wyborna

Magazyn Kuchnia 27.03.2021 20:38
(brak ocen)
OCEŃ
Babka wyborna
Babka wyborna
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (15porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 5

W garnuszku mieszamy drożdże z łyżeczką cukru, letnią śmietanką i trzema łyżkami mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce, by drożdże ruszyły. 

2 / 5

Oddzielamy białka od żółtek. Masło ucieramy na puch i, nadal ucierając, wsypujemy pół szklanki cukru, a potem dodajemy - po jednym - 10 żółtek. Ucieramy mikserem  około 15 minut. 

3 / 5

Gdy rozczyn wyrośnie, wlewamy go do masy żółtkowej i ucieramy jeszcze 5 minut. Wsypujemy mąkę i mieszamy ciasto drewnianą łyżką. 

4 / 5

Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy sztywną pianę. Wsypujemy do piany resztę cukru, cukier waniliowy i ubijamy, aż będzie lśniąca, po czym delikatnie mieszamy ją z ciastem. Dodajemy skórkę pomarańczową, mieszamy i przelewamy ciasto do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy na babę (tak, by nie sięgało wyżej niż do 2/3 wysokości formy). Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 

5 / 5

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 140 st. C, a gdy jeszcze trochę podrośnie, podwyższamy temperaturę do 180 st. C. Pieczemy 40 minut. Jeszcze ciepłe smarujemy lukrem utartym z cukru pudru i soku cytrynowego.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.