Babka wyborna
- Można zamrażać? Nie
Składniki (15porcji)
-
Drożdże świeże - 40 gCukier - 3/4 szklankiŚmietana 30 proc. - 5 łyżekMąka pszenna typ 500 - 2.5 szklankiJajka - 4Żółtka - 4Masło - 150 gCukier waniliowy - 2 opakowaniaSkórka pomarańczowa - wedle uznania (kandyzowana lub smażona)
-
Lukier
Cukier puder - szklankaSok cytrynowy - 2-3 łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
W garnuszku mieszamy drożdże z łyżeczką cukru, letnią śmietanką i trzema łyżkami mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce, by drożdże ruszyły.
Oddzielamy białka od żółtek. Masło ucieramy na puch i, nadal ucierając, wsypujemy pół szklanki cukru, a potem dodajemy - po jednym - 10 żółtek. Ucieramy mikserem około 15 minut.
Gdy rozczyn wyrośnie, wlewamy go do masy żółtkowej i ucieramy jeszcze 5 minut. Wsypujemy mąkę i mieszamy ciasto drewnianą łyżką.
Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy sztywną pianę. Wsypujemy do piany resztę cukru, cukier waniliowy i ubijamy, aż będzie lśniąca, po czym delikatnie mieszamy ją z ciastem. Dodajemy skórkę pomarańczową, mieszamy i przelewamy ciasto do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy na babę (tak, by nie sięgało wyżej niż do 2/3 wysokości formy). Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 140 st. C, a gdy jeszcze trochę podrośnie, podwyższamy temperaturę do 180 st. C. Pieczemy 40 minut. Jeszcze ciepłe smarujemy lukrem utartym z cukru pudru i soku cytrynowego.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory