Babka z bakaliami

Magazyn Kuchnia 08.03.2021 12:28
(brak ocen)
OCEŃ
Babka z bakaliami
Babka z bakaliami
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 5

Pokruszone drożdże rozcieramy z 1-2 łyżeczkami cukru. Wsypujemy 2 łyżki mąki, rozprowadzamy lekko podgrzanym mlekiem, aż uzyskamy konsystencję śmietany. Oprószamy rozczyn mąką, stawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem.

2 / 5

Przesiewamy mąkę do miski. Ucieramy żółtka z cukrem i solą. Masło rozpuszczamy. Siekamy skórkę pomarańczową, rodzynki sparzamy. 

3 / 5

Rozczyn jest dojrzały, kiedy podwoi objętość, a jego powierzchnia jest płaska lub lekko wklęsła. Wlewamy go do mąki, mieszamy drewnianą łyżką, dodając ciepłe masło i resztę mleka, żółtka i aromat. Mieszamy. Zagniatamy ciasto, aż przestanie się kleić do rąk. Dodajemy bakalie. Odstawiamy do wyrośnięcia.

4 / 5

Natłuszczoną formę kominkową napełniamy do połowy ciastem. Odstawiamy, aż podwoi objętość. Pieczemy 5 min w 180°C, zwiększamy temp. do 200°C (nie więcej!). Pieczemy 45-50 min nie otwierając piekarnika.

5 / 5

Podgrzewamy rum z wodą, ucieramy z przesianym cukrem oraz sokiem z cytryny. Lukrujemy babę.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps