Bakłażany piwne z makaronem

Bakłażany piwne z makaronem
Czas przygotowania
do 30 minut
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Oliwa - 1/2 szklankiBakłażan - 1 obrany i pokrojony w kostkęSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuSzynka - 20 dag pokrojonej w kostkęPiwo ciemne - 1 szklankaRozmaryn świeży - 1 łyżeczka posiekanego świeżego lub 1/2 łyżeczki suszonegoGroszek zielony - 1 szklanka świeżego lub mrożonegoMakaron penne - 50 dagParmezan - do posypania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Makaron ugotuj w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
2 / 3
W rondlu rozgrzej oliwę, wrzuć bakłażana, oprósz solą i pieprzem. Smaż, mieszając, około 10 minut, a potem dodaj pokrojoną szynkę i smaż jeszcze 2 minuty. Wlej ciemne piwo, wsyp rozmaryn, zagotuj i pozostaw na ogniu bez pokrywki, aż połowa płynu odparuje. Wtedy dodaj groszek (świeży lub rozmrożony), zmniejsz ogień, przykryj, duś 2 minuty.
3 / 3
Do sosu włóż ugotowany i odcedzony makaron, pozostaw na ogniu jeszcze 30 sekund. Przed podaniem obficie posyp danie świeżo startym parmezanem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory