Barszcz wigilijny z grzybami

Honorata Piwowarska/Magazyn Kuchnia 10.12.2019 19:06
(brak ocen)
OCEŃ
Barszcz wigilijny z grzybami
Barszcz wigilijny z grzybami
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (5porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Suszone borowiki zalewamy 500 ml wody, moczymy 2 godziny, a potem gotujemy do miękkości. Odcedzamy, wywar odstawiamy (a z grzybów robimy np. farsz do uszek). Buraki szorujemy, każdy owijamy folią aluminiową, pieczemy do miękkości w 180 st. (40-50 minut). Studzimy, obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wywar jarzynowy doprowadzamy do wrzenia, dodajemy buraki, ziarna pieprzu, ziela i listek laurowy, gotujemy 15-20 minut. Przecedzamy. Do wywaru wlewamy zakwas i wywar grzybowy, mocno podgrzewamy, ale nie gotujemy. Przyprawiamy sokiem z cytryny, majerankiem, cukrem, solą i pieprzem. Barszcz podajemy np. z uszkami.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps