Chałka twarogowa
Chałka twarogowa
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Mleko 3.2 proc. - 30 ml tłustego mleka i do posmarowania chałkiDrożdże świeże - 10 gMąka pszenna - 500 gCukier - 25 gSól - 1 łyżkaJajka - 1Żółtka - 2 żółtka (białka przydadzą się do przepisu na mus twarogowy)Twaróg chudy - 250 gSezam - Wg uznania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy drożdże, ucieramy, odstawiamy na 10 minut. W misce mieszamy mąkę z cukrem i solą. W środku formujemy dołek, wbijamy jajko, dodajemy żółtka, rozczyn i twaróg. Wyrabiamy, aż ciasto zacznie się odrywać od ścianek miski. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce.
2 / 3
Ciasto wykładamy na blat, lekko wyrabiamy, odgazowując je. Dzielimy na 6-8 kulek. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, układamy kulki jedna obok drugiej. Przykrywamy, odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
3 / 3
Wierzch chałki smarujemy mlekiem, posypujemy sezamem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. na 25-30 minut, aż się zezłoci. Studzimy w formie.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory