Chowder
Chowder
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
średni
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Oliwa - 1 łyżkaCebula - 1Boczek wędzony - 100 gMąka pszenna - łyżkaBulion rybny - 600 mlZiemniaki - 300 gGałka muszkatołowa - szczyptaChili w proszku - szczyptaSól - do smakuMleko 2.0 proc. - 300 mlRyba - 350 g filetów z różnych ryb (np. łososia, dorady i wędzonego pstrąga)Śmietana 18 proc. - 4 łyżkiMałże - 250 g (omułków, vongoli, sercówek)Natka pietruszki - 1/2 pęczkaChleb - do podania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
W garnku na oliwie smażymy przez 10 minut posiekaną cebulę i boczek pokrojony w drobną kostkę. Wsypujemy mąkę i smażymy 2 minuty, mieszając. Wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia.
2 / 3
Dodajemy ziemniaki (wcześniej wyszorowane i przekrojone na połówki), przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Doprawiamy kwiatem gałki, chilli i solą. Wlewamy mleko, dorzucamy mięso ryb podzielone na płaty, gotujemy 5 minut. Następnie dodajemy śmietankę i małże, gotujemy pod przykryciem przez 2 minuty.
3 / 3
Posypujemy posiekaną natką i podajemy z kromkami chleba.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory