Chrupiący łosoś ze szpinakiem

Chrupiący łosoś ze szpinakiem
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (2porcje)
-
Ziemniaki - czterySzpinak świeży - dwie duże garście liściŁosoś surowy (filet) - stekSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuOliwa - do smażeniaSerek philadelphia - dwie łyżkiKoperek - pęczek
-
Sos winegret
Sok cytrynowy - z jednej cytrynyOliwa - sześć łyżekMusztarda dijon - łyżkaWoda - łyżkaSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ziemniaki szorujemy pod bieżącą wodą i gotujemy w mundurkach. Szpinak myjemy i osuszamy na ściereczce lub w wirówce do sałaty. Stek z łososia doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy na oliwie na patelni teflonowej po 3 minuty z każdej strony. Łosoś powinien być chrupiący i złocisty. Ugotowane ziemniaki kroimy w ćwiartki. Przygotowujemy winegret, mieszając wszystkie składniki sosu. Na dwóch talerzach rozkładamy szpinak oraz cząstki ziemniaków i polewamy je sosem. Na tym układamy po połówce steku z łososia. Przybieramy łyżką twarożku i posypujemy posiekanym koperkiem. Sałatkę możemy podać z chrupiącą bagietką i kieliszkiem schłodzonego białego wina.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory