Składniki (4porcje)
-
Nadzienie
Baranina - 20 dag, może być jagnięcinaCebula biała - 1Sól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuNatka pietruszki - wedle uznaniaRyż biały - 5 dag
-
Ciasto
Mąka pszenna - 10 dagJajka - 1Woda - wedle uznania, ciepłaSól - wedle uznania
-
Oraz
Jajka - 1Smalec - do smażenia (lub olej)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mięso przepuść przez maszynkę, dodaj startą cebulę i trochę natki, przypraw solą i pieprzem. Ugotuj i odcedź ryż, a gdy ostygnie, połącz go z mięsem. Przykryj i wstaw do lodówki. Przygotuj ciasto: przesiej mąkę, posól ją, zagnieć z jajkiem i taką ilością wody, aby powstało elastyczne, dość miękkie ciasto pierogowe. Rozwałkuj je na placek o grubości 1 mm, pozostaw na chwilkę do przeschnięcia. Potem wytnij z ciasta krążki, pośrodku każdego ułóż porcję nadzienia. Brzegi krążków posmaruj roztrzepanym jajkiem i mocno sklej, formując pierogi. Usmaż je na rumiano w głębokim tłuszczu.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory