Składniki (4porcje)
-
Wołowina - 3/4 kgCielęcina - 3/4 kgKurczak - 1Włoszczyzna - 1 pęczekLiść laurowy - 1Pieprz czarny w ziarnach - 3-4 ziarenkaZiele angielskie - 2 ziarenkaNatka pietruszki - ma być posiekanaSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Do dużego garnka wrzuć liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i ewentualnie małą gałązkę lubczyku. Włóż umytą wołowinę i cielęcinę, wlej 3,5 litra zimnej wody, wsyp pół łyżki soli. Postaw garnek na małym ogniu, przykryj pokrywką, zostawiając szparkę. Po kilkunastu minutach zdejmij pianę z powierzchni rosołu. Obierz marchewkę, selera i pietruszkę. Z kapusty i pora usuń zewnętrzne liście, a resztę wypłucz. Do rosołu dodaj kurczaka oraz marchew, pietruszkę i selera (w całości). Cebulę natnij w kilku miejscach i opiecz nad ogniem lub pokrój na grube plastry i każdy przypiecz na suchej patelni. Dodaj do rosołu po 30 minutach od wrzucenia pierwszej porcji warzyw. Wrzuć także pozostałe warzywa. Przypraw, gotuj, aż mięso i warzywa będą miękkie. Wtedy przecedź rosół do wazy, posyp natką. Warzywa i mięso możesz ułożyć na półmisku i podać razem z rosołem. Same warzywa możesz też zużyć do przyrządzenia sałatki jarzynowej, a mięso nadaje się znakomicie na farsz do krokietów i pierogów.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory