Duszone karczochy z warzywami
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Karczochy - 4 młodePapryka zielona - 2Papryka czerwona - 2Papryka żółta - 2Cebula czerwona - 1 dużaBakłażan - 2 małeCukinia - 1 średniaSól - wedle uznaniaPieprz czarny mielony - wedle uznaniaOlej rzepakowy - do smażenia
-
Sos
Sok cytrynowy - 2 łyżkiCzosnek - 1 zmiażdżony ząbekOliwa - 1/4 szklankiOcet balsamiczny - 2 łyżkiOregano świeże - łyżka posiekanych listków
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Karczochy płuczemy i osuszamy. Zewnętrzne stwardniałe płatki odrywamy i odcinamy nożyczkami czubki karczochów zazwyczaj ok. 1/3 wysokości, ale w przypadku niektórych potraw, np. karczochów duszonych w sosie koperkowym nawet 2/3. Odcinamy także spiczaste końce pozostałych płatków. Następnie odciągamy zielone płatki na zewnątrz, a ze środka łyżeczką wydrążamy włochate włókna. Dopiero pod nimi znajduje się to, co w karczochu najlepsze serce. Miejsca przecięcia od razu skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. (Z tego samego powodu karczochów nie należy gotować w aluminiowych naczyniach).
Bakłażany kroimy w plastry, solimy i odstawiamy na 20 min. Robimy sos winegret z podanych składników. Umyte i oczyszczone z nasion papryki kroimy w szerokie pasy i smażymy partiami na niewielkiej ilości oleju.
Bakłażany płuczemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Wraz z cukinią kroimy je w pasy i również smażymy. Na oleju smażymy także wstępnie przygotowane i przekrojone na pół karczochy (bez łodyg), a potem pokrojoną w szerokie piórka cebulę.
Warzywa wkładamy do szerokiego rondla, solimy, pieprzymy, podlewamy odrobiną wody i dusimy kilka minut. Podajemy z pieczywem, polane sosem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory