Dyniowe kruche babeczki z orzechami

Dorota Świątkowska (mojewypieki.com)/Magazyn Kuchnia 24.11.2020 17:06
(brak ocen)
OCEŃ
Dyniowe kruche babeczki z orzechami
Dyniowe kruche babeczki z orzechami
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (12porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

"Robimy ciasto: przesianą mąkę siekamy z orzechami, masłem i smalcem. Dodajemy żółtko, cukier i mleko, szybko zagniatamy ciasto (można zmiksować w malakserze). Zawijamy w folię, wkładamy na 1-2 godziny do lodówki. Dołki formy do muffinek (można wykorzystać pojedyncze karbowane foremki na babeczki) smarujemy masłem i oprószamy mąką, usuwając jej nadmiar. Rozwałkowujemy ciasto, wylepiamy nim dołki formy, nakłuwamy gęsto widelcem. Wstawiamy na 30 minut do lodówki, a po wyjęciu pieczemy 7-10 minut w 190 st. C - ciasto powinno się lekko zrumienić.

2 / 3

Robimy nadzienie: wszystkie składniki (w temperaturze pokojowej) miksujemy na gładką masę i wypełniamy podpieczone babeczki do 2/3 wysokości. Pieczemy 15-20 minut w 175°C; nadzienie powinno się ściąć i być sprężyste. Wyjmujemy, studzimy na kratce.

3 / 3

Robimy polewę: składniki miksujemy na gładki krem, wykładamy na wystudzone babeczki, posypujemy posiekanymi orzechami.

* Purée dyniowe: Można wykorzystać gotowe z puszki lub zrobić je samemu. niedużą dynię myjemy i kroimy na kilka części. Wydrążamy łyżką środek z nasionami, a kawałki miąższu układamy w naczyniu żaroodpornym. przykrywamy i pieczemy do miękkości w 180 st. C. kawałki dyni obieramy ze skórki, studzimy i miksujemy w blenderze na purée."

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.