Faworkowe różyczki
- Można zamrażać? Nie
Składniki (10porcji)
-
Mąka tortowa - 350 gŻółtka - 5Śmietana 18 proc. - 2-3 łyżkiMasło - zimne 50 gSpirytus - 4 łyżkiSól - szczyptaCukier puder - do dekoracjiOlej rzepakowy - do głębokiego smażeniaDżem - wiśniowy (z całymi wiśniami)
VIDEO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mąkę przesiej do dużej miski. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło, żółtka, spirytus, sól oraz 2 łyżki śmietany. Posiekaj składniki nożem, aby wstępnie je wymieszać nie ogrzewając ich jednocześnie dłońmi.
Następnie szybko zagnieć ciasto. Jeśli ciasto będzie się kruszyć dodaj jeszcze jedną łyżkę śmietany. Przełóż ciasto na stolnicę i przez kilka minut uderzaj je wałkiem. Dzięki temu wtłoczysz do niego dużą ilość powietrza, a podczas smażenia na faworkach zaczną pojawiać się pęcherzyki.
Na oprószonej mąką stolnicy bardzo cienko rozwałkuj ciasto. Powycinaj w nim krążki trzech różnych wielkości. Ponacinaj brzegi krążków w 4-5 miejscach i poukładaj je w stosiki po trzy - od największego do najmniejszego. Środek stosików bardzo mocno ściśnij palcem, aby wszystkie warstwy porządnie się zlepiły.
Tak przygotowane róże wkładaj na rozgrzany, głęboki olej i smaż, aż ciasto się zrumieni. Po usmażeniu odsącz na ręczniku papierowym.
W środek każdej róży nałóż po jednej wisience i oprósz całość cukrem pudrem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory