Faworkowe różyczki

Haps 21.01.2020 10:49
(brak ocen)
OCEŃ
Faworkowe różyczki
Karnawał trwa w najlepsze więc pewnikiem jest, że potrzebujemy dużo siły. Zapewnią nam ją te wspaniałe róże, w których jest masło. Nie od dziś w końcu wiadomo, że masło daje nam moc, otulenie brzuszka i uśmiech. Dużo uśmiechu.
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (10porcji)

VIDEO

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 5

Mąkę przesiej do dużej miski. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło, żółtka, spirytus, sól oraz 2 łyżki śmietany. Posiekaj składniki nożem, aby wstępnie je wymieszać nie ogrzewając ich jednocześnie dłońmi. 

2 / 5

Następnie szybko zagnieć ciasto. Jeśli ciasto będzie się kruszyć dodaj jeszcze jedną łyżkę śmietany. Przełóż ciasto na stolnicę i przez kilka minut uderzaj je wałkiem. Dzięki temu wtłoczysz do niego dużą ilość powietrza, a podczas smażenia na faworkach zaczną pojawiać się pęcherzyki.

3 / 5

Na oprószonej mąką stolnicy bardzo cienko rozwałkuj ciasto. Powycinaj w nim krążki trzech różnych wielkości. Ponacinaj  brzegi krążków w 4-5 miejscach i poukładaj je w stosiki po trzy - od największego do najmniejszego. Środek stosików bardzo mocno ściśnij palcem, aby wszystkie warstwy porządnie się zlepiły.

4 / 5

Tak przygotowane róże wkładaj na rozgrzany, głęboki olej i smaż, aż ciasto się zrumieni. Po usmażeniu odsącz na ręczniku papierowym.

5 / 5

W środek każdej róży nałóż po jednej wisience i oprósz całość cukrem pudrem.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps