Filet jagnięcy z miętą

Filet jagnięcy z miętą
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
trudny
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Jagnięcina - 1 kg odtłuszczonego filetu z udźcaGroszek zielony - 60 dagSłonina - 20 dagBoczek - 8 cienkich plasterkówMięta - 4 gałązkiSałata masłowa - Środkowa (żółtawa część)Cebula biała - 1 sztBulion wołowy - 1 kostkaMasło - 5 dagSól - Do smakuPieprz czarny mielony - Do smakuMasło - Do posmarowania naczynia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Miętę umyj i oderwij listki. Jagnięcinę ponacinaj wzdłuż na głębokość 3 cm, oprósz solą i pieprzem. W nacięcia włóż listki mięty. Mięso zawiń 4 plastrami boczku tak, aby lekko zachodziły jeden na drugi. Obwiąż bawełnianą nicią, ułóż w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu, piecz 25 minut w temp. 180°C. br>Posiekaj cebulę i porwij listki sałaty. Bulion rozpuść w 20 ml wrzątku. Słoninę pokrój w kostkę. Masło stop w rondelku, wrzuć cebulę i słoninę. Zeszklij, nie rumieniąc. Dodaj sałatę i groszek. Wlej bulion, przypraw solą i pieprzem. Przykryj i duś 20 minut na małym ogniu. Od czasu do czasu zamieszaj. Pozostały boczek wysmaż na chrupko.
Jagnięcinę pokrój na plastry, ułóż na talerzach razem z groszkiem i sałatą. Udekoruj skwarkami i miętą.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory