Frittata ze szpinakiem i grzybami

Frittata ze szpinakiem i grzybami
Czas przygotowania
do 30 minut
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (0porcji)
-
Jajka - 6 sztPieczarki - 25 dagSzpinak świeży - 12 dagCzosnek - 1 ząbekBoczek wędzony - 6 dag (bez skóry)Parmezan - 2 łyżki (tartego)Oliwa - 3 łyżkiSól - Do smakuPieprz czarny mielony - Do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Boczek pokroić w małą kostkę. Oczyszczone grzyby opłukać, osączyć i pokroić na ćwiartki. Szpinak umyć, osączyć i grubo posiekać. Czosnek obrać i zgnieść w prasce.
Na patelni z grubym dnem smażyć na oliwie, mieszając, boczek i grzyby, aż utworzą się chrupiące skwarki. Dodać szpinak oraz czosnek, smażyć 2 min i zmniejszyć ogień. Jajka przyprawić pieprzem oraz solą i roztrzepać. Polać nimi zawartość patelni i smażyć na średnim ogniu. Gdy jajka zaczną się ścinać, unieść nieco frittatę łopatką, aby nieścięta masa spłynęła na spód. Kiedy jajka zetną się całkowicie, posypać omlet parmezanem i wstawić do gorącego grilla, 10 cm poniżej grzałki. Zapiekać do zrumienienia.
Frittatę przekroić na pół i podawać gorącą z bagietką lub ciabattą.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory