Gałuszki czyli kuleczki
Gałuszki czyli kuleczki
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Ziemniaki - 5Bułka tarta - 1/2 szklankiMasło - łyżkaŚmietana 12 proc. - 4 łyżkiJajka - 1Szynka - 12 dagMąka pszenna - 3 łyżkiSól - wedle uznania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Przygotuj ciasto: ziemniaki ugotuj w mundurkach, przestudź, obierz i zgnieć. Tartą bułkę zrumień na maśle, zdejmij z ognia, dodaj śmietanę, roztrzepane jajko, siekaną szynkę, mąkę i sól. Wszystko starannie połącz z masą ziemniaczaną.
2 / 3
Z powstałego ciasta zrób wałeczek i pokrój go na równe kawałki. Z każdego kawałka zrób kulki, ułóż je w natłuszczonej brytfannie i piecz ok. 20 minut w temp. 180 st. C.
3 / 3
Możesz podać z sosem śmietanowym lub mlecznym.
Rada: Wyjątkowo łatwe do zrobienia, a poza tym oszczędne - można wykorzystać resztę ziemniaków ugotowanych wczoraj.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory