Gałuszki czyli kuleczki

Magazyn Kuchnia 05.05.2021 18:18
(brak ocen)
OCEŃ
Gałuszki czyli kuleczki
Gałuszki czyli kuleczki
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Przygotuj ciasto: ziemniaki ugotuj w mundurkach, przestudź, obierz i zgnieć. Tartą bułkę zrumień na maśle, zdejmij z ognia, dodaj śmietanę, roztrzepane jajko, siekaną szynkę, mąkę i sól. Wszystko starannie połącz z masą ziemniaczaną. 

2 / 3

Z powstałego ciasta zrób wałeczek i pokrój go na równe kawałki. Z każdego kawałka zrób kulki, ułóż je w natłuszczonej brytfannie i piecz ok. 20 minut w temp. 180 st. C. 

3 / 3

Możesz podać z sosem śmietanowym lub mlecznym.

Rada: Wyjątkowo łatwe do zrobienia, a poza tym oszczędne - można wykorzystać resztę ziemniaków ugotowanych wczoraj.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA