Greckie ciasto tsoureki

- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Mąka pszenna - 50 dagDrożdże świeże - 4 dagMasło - 10 dagCukier - 10 dagSkórka pomarańczowa - Z 1 pomarańczyJajka - 3Sól - SzczyptaŻółtka - 1
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Przesiewamy mąkę do miski. Rozcieramy drożdże z łyżeczką cukru i rozprowadzamy w 6 łyżkach stołowych ciepłej wody. W mące robimy wgłębienie, wlewamy drożdże, mieszamy z odrobiną mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
Na patelni rozgrzewamy masło, ciepłe dodajemy do mąki razem ze skórką pomarańczową, jajkami, resztą cukru i solą. Zagniatamy spójne, błyszczące ciasto (powinno łatwo odchodzić od rąk). Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Formę smarujemy tłuszczem, przekładamy do niej ciasto (możemy je także piec na blasze, nadając mu kształt warkocza lub małych bułeczek). Ponownie odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
Roztrzepujemy żółtko z łyżką wody i smarujemy ciasto. Robimy wgłębienie i do połowy wciskamy w nie przygotowane wcześniej czerwone jajko. Jajek może być więcej, nadają bowiem ciastu wielkanocny charakter. Pieczemy przez 30-40 minut na środkowej półce piekarnika.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory