Greckie ciasto tsoureki

Magazyn Kuchnia 29.01.2021 17:07
(brak ocen)
OCEŃ
Greckie ciasto tsoureki
Greckie ciasto tsoureki
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Przesiewamy mąkę do miski. Rozcieramy drożdże z łyżeczką cukru i rozprowadzamy w 6 łyżkach stołowych ciepłej wody. W mące robimy wgłębienie, wlewamy drożdże, mieszamy z odrobiną mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.

2 / 4

Na patelni rozgrzewamy masło, ciepłe dodajemy do mąki razem ze skórką pomarańczową, jajkami, resztą cukru i solą. Zagniatamy spójne, błyszczące ciasto (powinno łatwo odchodzić od rąk). Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

3 / 4

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Formę smarujemy tłuszczem, przekładamy do niej ciasto (możemy je także piec na blasze, nadając mu kształt warkocza lub małych bułeczek). Ponownie odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.

4 / 4

Roztrzepujemy żółtko z łyżką wody i smarujemy ciasto. Robimy wgłębienie i do połowy wciskamy w nie przygotowane wcześniej czerwone jajko. Jajek może być więcej, nadają bowiem ciastu wielkanocny charakter. Pieczemy przez 30-40 minut na środkowej półce piekarnika.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.