Jajka faszerowane na ostro

Białko i żółtko to yin i yang kulinariów. Nie tylko świetnie się uzupełniają, ale okazuje się, że tworzą stabilną konstrukcję. Przed Wami pasta z żółtek na podstawce z białek zwane potocznie jajkami faszerowanymi.
Czas przygotowania
do 30 minut
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Jajka - 6 sztukJogurt grecki - 1 czubata łyżkaMusztarda stołowa - 1 łyżeczkaSos chili - 1 łyżeczkaNatka pietruszki - 1 łyżka (posiekana)Papryka mielona ostra - 1 łyżeczkaWoda - 1 szklanka (gorąca)Sól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuOlej rzepakowy - do posmarowania blaszki
VIDEO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 4
2 / 4
Wlej do dolnej blaszki gorącą wodę i szczelnie owiń obie blaszki folią aluminiową. Wstaw blaszki do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C i piecz około 13 minut, aż jajka się zetną.
3 / 4
Przy pomocy szpatułki delikatnie powyjmuj białka oraz żółtka z foremek. Żółtka przełóż do pojemnika blendera. Dodaj do nich jogurt grecki, musztardę, sos chili, szczyptę soli oraz pieprzu i zmiksuj wszystkie składniki na gładką pastę. Przełóż masę z żółtek do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciśnij ją na upieczone białka.
4 / 4
Na koniec posyp jajka ostrą papryką oraz drobno posiekaną natką pietruszki.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory