Jajka faszerowane na ostro

Haps 29.01.2020 14:24
(brak ocen)
OCEŃ
Jajka faszerowane na ostro
Białko i żółtko to yin i yang kulinariów. Nie tylko świetnie się uzupełniają, ale okazuje się, że tworzą stabilną konstrukcję. Przed Wami pasta z żółtek na podstawce z białek zwane potocznie jajkami faszerowanymi.
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

VIDEO

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Przy pomocy pędzelka dokładnie posmaruj olejem blaszkę do muffinek. Po kolei rozbijaj jajka i umieszczaj białka oraz żółtka w osobnych wgłębieniach blaszki. Postaw blaszkę z jajkami na drugiej, większej blaszce.

2 / 4

Wlej do dolnej blaszki gorącą wodę i szczelnie owiń obie blaszki folią aluminiową. Wstaw blaszki do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C i piecz około 13 minut, aż jajka się zetną.

3 / 4

Przy pomocy szpatułki delikatnie powyjmuj białka oraz żółtka z foremek. Żółtka przełóż do pojemnika blendera. Dodaj do nich jogurt grecki, musztardę, sos chili, szczyptę soli oraz pieprzu i zmiksuj wszystkie składniki na gładką pastę. Przełóż masę z żółtek do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciśnij ją na upieczone białka.

4 / 4

Na koniec posyp jajka ostrą papryką oraz drobno posiekaną natką pietruszki.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA