Składniki (4porcje)
-
Sałata - 4 garście dowolnej zielonejKiełki słonecznika - 1 garść (lub inny rodzaj)Cukinia - 2 małeOliwa - 1 + 2 łyżkiJajka przepiórcze - 12Żółtka - 1 (kurze)Cytryna - 1 (sok)Tuńczyk w sosie własnym - 1 puszkaOliwki czarne - 20 bez pestekSól - Do smakuPieprz czarny mielony - Do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Sałatę myjemy i osuszamy. Cukinie kroimy na 12 plastrów o grubości 2 cm, w każdym ostrym nożem robimy mały dołeczek. Plastry cukinii rozkładamy na blasze wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia i wkładamy na 5 min do piekarnika (temp. 200°C).
2 / 3
Wyjmujemy je i skrapiamy łyżką oliwy, a następnie wbijamy na każdy plasterek jedno jajko przepiórcze. Ponownie wstawiamy do piekarnika na 7 min. W tym czasie ukręcamy sos z żółtka, 2 łyżek oliwy i soku z cytryny (składniki możemy zmiksować). Doprawiamy go solą i pieprzem
3 / 3
Na sałatę z kiełkami wykładamy tuńczyka i oliwki. Polewamy porcje sosem i na każdej układamy po 3 plastry cukinii z jajeczkami.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory