Składniki (4porcje)
-
Szpinak świeży - 8 garściSól - Do smakuMasło - 1 łyżeczkaMąka pszenna - 1 łyżeczkaMleko 3.2 proc. - 1 szkl.Czosnek - 1 ząbekOcet spirytusowy - 1 łyżka 10 proc.Jajka - 4
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Robimy szpinak: odcinamy twarde ogonki, parę razy płuczemy liście i przekładamy do rondla. Zalewamy wrzącą, osoloną wodą i gotujemy 5-7 min. Odciskamy szpinak na sicie i drobno siekamy.
Z masła i mąki robimy zasmażkę, rozprowadzamy ją mlekiem i łączymy z posiekanym czosnkiem. Zasmażką zagęszczamy szpinak, mieszamy i gotujemy jeszcze razem przez ok. 10 min, cały czas mieszając.
Przygotowujemy jaja. W dużym, szerokim garnku gotujemy 2 l wody z łyżką octu. Umyte jajka wybijamy na talerzyk, a następnie wlewamy szybko do wrzącej wody. Małą łopatką lub łyżką nadajemy jajku owalny kształt (trzeba poćwiczyć, ale to naprawdę wychodzi). Gotujemy 3 min (żółtko wewnątrz powłoki z białka powinno być płynne).
Wyjmujemy łyżką cedzakową i solimy. Podajemy wraz ze szpinakiem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory