Jajka w koszulkach na szpinaku

Magazyn Kuchnia 08.03.2021 12:43
(brak ocen)
OCEŃ
Jajka w koszulkach na szpinaku
Jajka w koszulkach na szpinaku
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Robimy szpinak: odcinamy twarde ogonki, parę razy płuczemy liście i przekładamy do rondla. Zalewamy wrzącą, osoloną wodą i gotujemy 5-7 min. Odciskamy szpinak na sicie i drobno siekamy.

2 / 4

Z masła i mąki robimy zasmażkę, rozprowadzamy ją mlekiem i łączymy z posiekanym czosnkiem. Zasmażką zagęszczamy szpinak, mieszamy i gotujemy jeszcze razem przez ok. 10 min, cały czas mieszając. 

3 / 4

Przygotowujemy jaja. W dużym, szerokim garnku gotujemy 2 l wody z łyżką octu. Umyte jajka wybijamy na talerzyk, a następnie wlewamy szybko do wrzącej wody. Małą łopatką lub łyżką nadajemy jajku owalny kształt (trzeba poćwiczyć, ale to naprawdę wychodzi). Gotujemy 3 min (żółtko wewnątrz powłoki z białka powinno być płynne).

4 / 4

Wyjmujemy łyżką cedzakową i solimy. Podajemy wraz ze szpinakiem.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.