Kacze uda z czerwoną kapustą i pieczonymi jabłkami

Kacze uda z czerwoną kapustą i pieczonymi jabłkami
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
średni
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Kaczka - cztery udkaCzosnek - dwa ząbkiOliwa - 50 mlKapusta czerwona - 40 dagBoczek wędzony - 8 dagCebula biała - jedna małaŚliwki suszone - 5 dagJabłka - czteryŻurawina świeża - cztery łyżeczki konfituryWino czerwone - 100 mlCytryna - jednaSól - do marynatyPieprz czarny mielony - do marynatyCukier - do przyprawieniaMajeranek świeży - do marynatyMąka pszenna - łyżeczka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Z oliwy, soli, pieprzu i majeranku przygotuj marynatę i zamarynuj w niej udka (24 godziny). Piecz godzinę w temp. 170°C, skrapiając wytworzonym sosem. Poszatkuj kapustę, zalej wodą i gotuj do miękkości. Boczek pokrój w kostkę i wysmaż na patelni. Dodaj cebulę, zeszklij. Odcedź kapustę, wymieszaj z winem i sokiem z cytryny, dodaj boczek z cebulką, oprósz mąką, wymieszaj i przypraw solą, pieprzem i cukrem. Zagotuj, mieszając. Z jabłek usuń gniazda nasienne, napełnij żurawiną, upiecz w temp. 170°C. Kacze udka wyjmij z piekarnika, podawaj z kapustą i jabłkami.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory