Kacze uda z czerwoną kapustą i pieczonymi jabłkami

Janusz Myjak/Magazyn Kuchnia 23.12.2019 15:42
(brak ocen)
OCEŃ
Kacze uda z czerwoną kapustą i pieczonymi jabłkami
Kacze uda z czerwoną kapustą i pieczonymi jabłkami
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Z oliwy, soli, pieprzu i majeranku przygotuj marynatę i zamarynuj w niej udka (24 godziny). Piecz godzinę w temp. 170°C, skrapiając wytworzonym sosem. Poszatkuj kapustę, zalej wodą i gotuj do miękkości. Boczek pokrój w kostkę i wysmaż na patelni. Dodaj cebulę, zeszklij. Odcedź kapustę, wymieszaj z winem i sokiem z cytryny, dodaj boczek z cebulką, oprósz mąką, wymieszaj i przypraw solą, pieprzem i cukrem. Zagotuj, mieszając. Z jabłek usuń gniazda nasienne, napełnij żurawiną, upiecz w temp. 170°C. Kacze udka wyjmij z piekarnika, podawaj z kapustą i jabłkami.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps