Kaczka pieczona z jabłkami i sosem z suszonych owoców
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Kaczka - 1Jabłka - 1 kg kwaśnychCzosnek - 3 ząbkiSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuMajeranek suszony - do smakuOlej rzepakowy - 2 łyżki
-
Sos śliwkowo-morelowy
Śliwki suszone - 10 dagMorele suszone - 10 dagJabłka - 1Sok wiśniowy - 1 litr
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Sprawioną i umytą kaczkę oczyść z resztek piór, natrzyj olejem, solą, pieprzem, roztartym czosnkiem i majerankiem. Odłóż na 2 godziny. Obrane, wydrążone jabłka pokrój na ósemki, lekko posól i posyp majerankiem. Kaczkę napełnij jabłkami i ciasno zawiń w folię aluminiową. Piecz przez 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Potem wyjmij kaczkę, rozwiń ją z folii i piecz dalej około godziny, aż się ładnie przyrumieni. W trakcie pieczenia polewaj kaczkę sosem i tłuszczem, który się z niej wytopił. Przygotuj sos: śliwki i morele zalej w rondlu sokiem wiśniowym i gotuj na małym ogniu. Gdy owoce spęcznieją, dodaj jabłko obrane i pokrojone w grubą kostkę. Gotuj jeszcze kilka minut, aż sos lekko zgęstnieje. Kaczkę pokrój na cztery lub sześć części, podawaj z wyjętymi ze środka jabłkami oraz sosem śliwkowo-morelowym.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory