Kaczka w pomarańczach z sosem

Anna Włodek/Magazyn Kuchnia 23.12.2019 01:21
(brak ocen)
OCEŃ
Kaczka w pomarańczach z sosem
Kaczka w pomarańczach
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Kaczkę solimy i nacieramy pieprzem, posypujemy wiórkami masła i pieczemy ok. 1 godz. - przez pierwsze 15 min w 150 st. C, potem - w 180 st. C. Co parę minut polewamy sosem z pieczenia. Jedną pomarańczę obieramy i wyciskamy sok. Skórkę kroimy na paseczki i macerujemy w soku z dodatkiem cukru i łyżeczki likieru pomarańczowego. Z 3 następnych pomarańczy wyciskamy sok. Gdy kaczka jest upieczona, zlewamy sos z brytfanki i łączymy go z sokiem z 3 pomarańczy, octem, likierem brzoskwiniowym, resztą likieru pomarańczowego i galaretką. Zagęszczamy mąką ziemniaczaną i zagotowujemy. Kaczkę układamy na półmisku, przybieramy paseczkami skórki pomarańczowej. 1/3 sosu polewamy kaczkę, resztę podajemy osobno. Trzy ostatnie pomarańcze myjemy, kroimy w plastry i układamy wokół kaczki.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps