Kaczka w pomarańczach z sosem
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Kaczka - jednaPomarańcze - siedemMasło - 160 gOcet winny - łyżkaSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuCukier - łyżkaLikier pomarańczowy - kieliszekMąka ziemniaczana - łyżeczkaLikier brzoskwiniowy - kieliszekGalaretka porzeczkowa - łyżeczka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Kaczkę solimy i nacieramy pieprzem, posypujemy wiórkami masła i pieczemy ok. 1 godz. - przez pierwsze 15 min w 150 st. C, potem - w 180 st. C. Co parę minut polewamy sosem z pieczenia. Jedną pomarańczę obieramy i wyciskamy sok. Skórkę kroimy na paseczki i macerujemy w soku z dodatkiem cukru i łyżeczki likieru pomarańczowego. Z 3 następnych pomarańczy wyciskamy sok. Gdy kaczka jest upieczona, zlewamy sos z brytfanki i łączymy go z sokiem z 3 pomarańczy, octem, likierem brzoskwiniowym, resztą likieru pomarańczowego i galaretką. Zagęszczamy mąką ziemniaczaną i zagotowujemy. Kaczkę układamy na półmisku, przybieramy paseczkami skórki pomarańczowej. 1/3 sosu polewamy kaczkę, resztę podajemy osobno. Trzy ostatnie pomarańcze myjemy, kroimy w plastry i układamy wokół kaczki.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory