Karp nadziewany kaszą gryczaną

Przemysław Muszyński/Magazyn Kuchnia 15.12.2019 23:47
(brak ocen)
OCEŃ
Karp nadziewany kaszą gryczaną
Karp nadziewany kaszą gryczaną
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (5porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Karpia oskrobujemy z łusek. Rozcinamy brzuch, patroszymy i płuczemy (płetw nie odcinamy, pozostawiając je dla ozdoby). Solimy i pieprzymy na zewnątrz i od środka. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Obraną cebulę siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle do miękkości. Żurawiny parzymy wrzątkiem i mieszamy z ugotowaną kaszą oraz cebulą. Powstałym farszem wypełniamy brzuch ryby i spinamy go wykałaczkami lub zaszywamy. Posypujemy karpia tymiankiem, skrapiamy oliwą i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy w temp. 200°C przez 30-40 minut.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps