Karp po żydowsku

- Można zamrażać? Nie
Składniki (0porcji)
-
Karp - 1 (o wadze 1.5 kg)Cebula biała - 4Marchewka - 1 (powinna być obrana)Migdały - 5 dag (powinny być sparzone i obrane)Rodzynki - 1/2 opakowaniaŻelatyna - 1 łyżeczkaSól - do smakuCukier - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Oczyść i wypatrosz karpia, odetnij głowę i ogon, włóż do garnka razem z marchewką i 2 cebulami pokrojonymi na ćwiartki. Wlej litr wody, przypraw do smaku jarzynką, gotuj 1,5 godziny na małym ogniu. Przygotowany wywar przecedź przez sitko wyłożone gazą. Do rondla włóż pozostałe obrane i posiekane cebule, zalej je połową wywaru i gotuj, aż będą miękkie. Oczyszczoną rybę pokrój na dzwonka, włóż do drugiego rondla, zalej resztą wywaru i gotuj 20 minut na małym ogniu. Po tym czasie ryba powinna być miękka, ale absolutnie nie rozgotowana. Wyjmij ją z wywaru i ułóż na półmisku. Wywar, w którym się gotowała, połącz z wywarem cebulowym. Zmiksuj, dodaj namoczoną i rozpuszczoną żelatynę, rodzynki oraz pokrojone migdały. Wymieszaj, przypraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Zalej ryby na półmisku, wstaw do lodówki, aby galareta zastygła.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory