Karp po żydowsku

Magazyn Kuchnia 09.12.2019 11:42
(brak ocen)
OCEŃ
Karp po żydowsku
Karp po żydowsku
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (0porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

 Oczyść i wypatrosz karpia, odetnij głowę i ogon, włóż do garnka razem z marchewką i 2 cebulami pokrojonymi na ćwiartki. Wlej litr wody, przypraw do smaku jarzynką, gotuj 1,5 godziny na małym ogniu. Przygotowany wywar przecedź przez sitko wyłożone gazą. Do rondla włóż pozostałe obrane i posiekane cebule, zalej je połową wywaru i gotuj, aż będą miękkie. Oczyszczoną rybę pokrój na dzwonka, włóż do drugiego rondla, zalej resztą wywaru i gotuj 20 minut na małym ogniu. Po tym czasie ryba powinna być miękka, ale absolutnie nie rozgotowana. Wyjmij ją z wywaru i ułóż na półmisku. Wywar, w którym się gotowała, połącz z wywarem cebulowym. Zmiksuj, dodaj namoczoną i rozpuszczoną żelatynę, rodzynki oraz pokrojone migdały. Wymieszaj, przypraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Zalej ryby na półmisku, wstaw do lodówki, aby galareta zastygła.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.