Karp z woka

- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Karp - 300 g filetówSok cytrynowy - łyżkaSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuPor - 1 cienkiMarchewka - 1 dużaGroszek cukrowy - 100 g (płaskie strączki - jeśli nie uda się kupić; można zastąpić mrożonym groszkiem; ale strączki są ładniejsze)Trawa cytrynowa - łodygaOlej rzepakowy - 3 łyżkiOlej sezamowy - łyżeczkaSos sojowy - 2 łyżkiOcet ryżowy - łyżkaSzczypiorek - do posypania, posiekanyPrzyprawa pięciu smaków - 1/2 łyżeczki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ryby myjemy i osuszamy, kroimy na kawałki o boku 4 cm. Skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy, przykrywamy i wstawiamy do lodówki. Pora kroimy wzdłuż na pół, a potem ukośnie na dwucentymetrowe kawałki. Marchewkę kroimy wzdłuż w cienkie plastry (można obieraczką do warzyw). Strączki groszku kroimy ukośnie na połówki, a jeśli używamy groszku mrożonego - rozmrażamy go. Obieramy i siekamy imbir, trawę cytrynową lekko miażdżymy i kroimy na kawałeczki. W woku rozgrzewamy łyżkę zwykłego oleju, podsmażamy kawałki karpia z obu stron (w sumie 3-4 minuty). Wyjmujemy, zabezpieczamy przed wystygnięciem. Do woka wlewamy pozostały olej, dodajemy kolejno w półminutowych odstępach: marchewkę, pora, groszek, imbir i trawę cytrynową. Wlewamy olej sezamowy, sos sojowy i ocet, dodajemy przyprawę Pięć smaków. Gdy wszystko się zagotuje, ponownie wkładamy do woka kawałki podsmażonego karpia. Podgrzewamy, przekładamy na talerze, posypujemy szczypiorkiem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory