Kiełbasa biała w sosie polskim
Kiełbasa biała w sosie polskim
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Kiełbasa biała - 1 kgPiwo jasne - 1/2 litraWoda - 1-2 szklankiCebula - 2 dużeMasło - 1 łyżkaMąka pszenna - 1 łyżkaOcet winny - może być sok z cytrynyCukier - 1/2 łyżeczki; może być karmelSól - szczypta
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Kiełbasę zalewamy piwem zmieszanym z wodą (płyn powinien całkowicie przykryć kiełbasę), wrzucamy obrane i posiekane cebule. Gotujemy pod przykryciem 20 minut.
2 / 3
Po ugotowaniu cebulę wraz z wywarem miksujemy i zagęszczamy zasmażką z masła i mąki.
3 / 3
Dosmaczamy solą, octem winnym lub sokiem z cytryny oraz cukrem (lub karmelem) i zagotowujemy. Kiełbasę podajemy pokrojoną w plasterki i polaną sosem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory