Składniki (6porcji)
-
Bułka kajzerka - 1Cebula biała - 1Smalec - 1 łyżeczkaCzosnek - 2 główkiMięso mielone wołowe - 1 kg (najlepiej wymieszane z indyczym)Jajka - 2Tymianek świeży - 1 łyżeczkaMajeranek świeży - 1 łyżeczkaSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuJajka - 2-3 ugotowane na półtwardoSmalec - do formyBułka tarta - do formyBoczek - kilka plasterków chudego, surowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Bułeczkę moczymy w wodzie, a gdy nasiąknie i zmięknie, odciskamy. Cebulę drobno kroimy i szklimy na smalcu razem z pokrojonym czosnkiem. Mięso wyrabiamy na jednolitą masę z jajkami, odciśniętą bułeczką, cebulą i przyprawami, a następnie dzielimy na dwie części. W formie wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką układamy warstwę mięsa, a na niej ugotowane i obrane ze skorupek jajka. Przykrywamy drugą warstwą mięsa, układamy plasterki boczku i pieczemy 40-50 min w piekarniku nagrzanym do 180°C.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory