Knedle ze śliwkami lub brzoskwiniami

Magazyn Kuchnia 25.02.2020 17:15
(brak ocen)
OCEŃ
Knedle ze śliwkami lub brzoskwiniami
Knedle ze śliwkami lub brzoskwiniami
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy we wrzącej, posolonej wodzie, następnie odcedzamy, odparowujemy, studzimy i mielemy w maszynce. Dodajemy przesianą mąkę, jajko oraz wiórki kokosowe, doprawiamy delikatnie solą i zagniatamy szybko ciasto. 

2 / 3

Owoce myjemy, usuwamy pestki, a miąższ kroimy w paseczki i mieszamy z żółtkami oraz startymi orzechami laskowymi. 

3 / 3

Ciasto dzielimy na części, formujemy wałki o średnicy 15 mm. Kroimy je na kawałki, spłaszczamy. Na każdy z nich nakładamy nadzienie, oblepiamy je ciastem i formujemy kule. Knedle gotujemy we wrzącej, posolonej wodzie, mieszając. Wyjmujemy i polewamy zrumienioną bułką tartą wymieszaną z roztopionym masłem. Podajemy gorące. 

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.