Składniki (4porcje)
-
Ziemniaki - 1 kgSól - do smakuMąka pszenna typ 500 - 20 dagJajka - 1Wiórki kokosowe - 10 dagOwoce - 50 dag (brzoskwiń lub śliwek)Żółtka - 2Orzechy laskowe - 5 dagBułka tarta - do polaniaMasło - do polaniaMigdały - starte do posypania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy we wrzącej, posolonej wodzie, następnie odcedzamy, odparowujemy, studzimy i mielemy w maszynce. Dodajemy przesianą mąkę, jajko oraz wiórki kokosowe, doprawiamy delikatnie solą i zagniatamy szybko ciasto.
2 / 3
Owoce myjemy, usuwamy pestki, a miąższ kroimy w paseczki i mieszamy z żółtkami oraz startymi orzechami laskowymi.
3 / 3
Ciasto dzielimy na części, formujemy wałki o średnicy 15 mm. Kroimy je na kawałki, spłaszczamy. Na każdy z nich nakładamy nadzienie, oblepiamy je ciastem i formujemy kule. Knedle gotujemy we wrzącej, posolonej wodzie, mieszając. Wyjmujemy i polewamy zrumienioną bułką tartą wymieszaną z roztopionym masłem. Podajemy gorące.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory