Kottbullar
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Mięso mielone wołowe - 50 dag mieszanego mięsaBułka kajzerka - jednaJajka - jednoŚmietana 22 proc. - pół szklankiMleko 2.0 proc. - 200 mlCebula biała - jednaNatka pietruszki - łyżka posiekanejKolendra (natka) - łyżeczkaSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuOlej rzepakowy - do smażenia
-
Sos
Cebula biała - jednaMasło - łyżkaWino białe - 200 mlBulion wołowy - 600 mlMusztarda stołowa - dwie łyżeczkiPomidory - trzy łyżki obranych i zmiksowanychZasmażka błyskawiczna - dwie łyżkiŻurawina świeża - do podania (ze słoiczka, może być borówka)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Posiekaj cebulę, bułkę namocz w mleku. Mięso zagnieć z przyprawami i cebulą.
Połowę masy przełóż do malaksera, dodaj bułkę (nie odciśniętą), śmietanę i jajko. Zmiksuj na gładki krem, dodaj do odłożonej masy mięsnej. Wymieszaj, ulep małe kuleczki.
Zagotuj wodę, włóż klopsiki, gotuj na małym ogniu 30 minut. Wyjmij łyżką cedzakową, przełóż do miski, pozostaw na 15 minut. Następnie włóż na gorący olej i usmaż na złoty kolor (gotowanie i smażenie sprawiają, że klopsiki stają się jędrne, takie jak w IKEI. Kto lubi, może je jednak tylko ugotować lub tylko usmażyć).
Zrób sos: cebulę pokrój w półplasterki, zeszklij na maśle. Wlej wino, zagotuj, dodaj bulion. Gotuj 10 minut bez pokrywki, aby sos nieco odparował. Dodaj zasmażkę błyskawiczną, ponownie zagotuj, ciągle mieszając. Dodaj musztardę i pomidory, przypraw. Klopsiki podawaj z sosem i żurawinami.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory