Składniki (5porcji)
-
Ciasto kruche - 1/2 porcji wg przepisu podstawowegoCukier - 1 i 1/3 szklankiMąka kukurydziana - 2 i 1/4 łyżeczkiCytryna - 3/4 szklankiŻółtka - 9Masło - 3/4 szklanki pokrojonego w kostkiŚmietana kremówka 36 proc. - 1/2 szklanki schłodzonejJagody - 1 i 1/3 szklankiCukier - 3 łyżkiCytryna - 1/2 łyżeczki sokuSkórka z cytryny - 1/4 łyżeczkiSól - szczyptaCynamon - szczypta mielonegoMąka pszenna typ 500 - 1 łyżeczkaJajka - 3 białkaCukier - 1/2 szklanki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Robimy masę cytrynową. Na średniej patelni o grubym dnie mieszamy cukier z mąką kukurydzianą. Stopniowo, cały czas mieszając, dodajemy sok z cytryny. Następnie żółtka i masło. Gotujemy na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż masa zagotuje się i zgęstnieje, ok. 8 min. Krem przekładamy do średniej miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w chłodne miejsce co najmniej na jeden dzień. (Może być przechowywany najdłużej przez 5 dni).
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy do niej 3/4 masy cytrynowej po 1/4 szklanki na raz. Schładzamy od 2 do 6 godzin.
Przygotowujemy nadzienie jagodowe. Na małej patelni mieszamy 3/4 szklanki jagód z cukrem, sokiem z cytryny, startą skórką z cytryny, solą i cynamonem. Mieszamy na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści, ok. 4 min. Dodajemy mąkę, gotujemy 1 min. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy pozostałe 3/4 szklanki jagód. Przelewamy wszystko do małej miski. Przykrywamy i schładzamy przynajmniej 2 godz. (ale można również cały dzień).
Ciastem wylepiamy formę, schładzamy je 30 min, a następnie przykrywamy ciasto folią i wypełniamy suchą fasolą. Pieczemy około 20 min w 190°C, aż brzegi stwardnieją.
Zdejmujemy folię i fasolę. Pieczemy ciasto dalej na złoty kolor przez ok. 20 min. Jeśli pojawią się bąble, przekłuwamy je widelcem
Gdy placek wystygnie, rozsmarowujemy na nim masę cytrynową bez bitej śmietany. Używając łyżki cedzakowej i pozostawiając sok, rozkładamy równomiernie na kremie cytrynowym 3/4 szklanki smażonych jagód. Następnie małymi porcjami nakładamy na jagody masę cytrynową z bitą śmietaną, tak by całkowicie je pokryła. Ponownie używając cedzakowej łyżki, nakładamy na wierzch resztę jagód. Ciasto schładzamy i w tym czasie przygotowujemy bezy.
Mieszamy białka z cukrem w metalowej misce. Miskę umieszczamy nad gotującą się wodą, tak by nie dotykała wody. Mieszamy cały czas, aż cukier się rozpuści a masa będzie gorąca, około półtorej minuty. Zdejmujemy miskę z garnka i mikserem ubijamy białka na sztywno, przez około 5 min. Nakładamy je łyżką do "rękawa" z gładką końcówką i wyciskamy porcjami, tworząc na cieście dekoracyjne stożki. Jeśli mamy palnik do przypiekania, możemy zrumienić bezę na złoto.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Przepisy
-
Plotki
-
Kalkulatory