Kruche ciasto cytrynowe z jagodami

Magda Duklas/Magazyn Kuchnia 29.01.2021 16:09
(brak ocen)
OCEŃ
Kruche ciasto cytrynowe z jagodami
Kruche ciasto cytrynowe z jagodami
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (5porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 7

Robimy masę cytrynową. Na średniej patelni o grubym dnie mieszamy cukier z mąką kukurydzianą. Stopniowo, cały czas mieszając, dodajemy sok z cytryny. Następnie żółtka i masło. Gotujemy na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż masa zagotuje się i zgęstnieje, ok. 8 min. Krem przekładamy do średniej miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w chłodne miejsce co najmniej na jeden dzień. (Może być przechowywany najdłużej przez 5 dni).

2 / 7

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy do niej 3/4 masy cytrynowej po 1/4 szklanki na raz. Schładzamy od 2 do 6 godzin. 

3 / 7

Przygotowujemy nadzienie jagodowe. Na małej patelni mieszamy 3/4 szklanki jagód z cukrem, sokiem z cytryny, startą skórką z cytryny, solą i cynamonem. Mieszamy na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści, ok. 4 min. Dodajemy mąkę, gotujemy 1 min. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy pozostałe 3/4 szklanki jagód. Przelewamy wszystko do małej miski. Przykrywamy i schładzamy przynajmniej 2 godz. (ale można również cały dzień).

4 / 7

Ciastem wylepiamy formę, schładzamy je 30 min, a następnie przykrywamy ciasto folią i wypełniamy suchą fasolą. Pieczemy około 20 min w 190°C, aż brzegi stwardnieją. 

5 / 7

Zdejmujemy folię i fasolę. Pieczemy ciasto dalej na złoty kolor przez ok. 20 min. Jeśli pojawią się bąble, przekłuwamy je widelcem

6 / 7

Gdy placek wystygnie, rozsmarowujemy na nim masę cytrynową bez bitej śmietany. Używając łyżki cedzakowej i pozostawiając sok, rozkładamy równomiernie na kremie cytrynowym 3/4 szklanki smażonych jagód. Następnie małymi porcjami nakładamy na jagody masę cytrynową z bitą śmietaną, tak by całkowicie je pokryła. Ponownie używając cedzakowej łyżki, nakładamy na wierzch resztę jagód. Ciasto schładzamy i w tym czasie przygotowujemy bezy.

7 / 7

Mieszamy białka z cukrem w metalowej misce. Miskę umieszczamy nad gotującą się wodą, tak by nie dotykała wody. Mieszamy cały czas, aż cukier się rozpuści a masa będzie gorąca, około półtorej minuty. Zdejmujemy miskę z garnka i mikserem ubijamy białka na sztywno, przez około 5 min. Nakładamy je łyżką do "rękawa" z gładką końcówką i wyciskamy porcjami, tworząc na cieście dekoracyjne stożki. Jeśli mamy palnik do przypiekania, możemy zrumienić bezę na złoto.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps