Kruche ciasto na babeczki lub spód do mazurka
- Można zamrażać? Nie
Składniki (12porcji)
-
Mąka krupczatka - 350 gCukier puder - 120 gSól - szczyptaSkórka z cytryny - z 1/2 sparzonej cytrynyŻółtka - 4 roztarte, wyjęte z ugotowanych jajekMasło - 250 gŚmietana 18 proc. - wedle uznania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Przesianą mąkę, cukier puder, sól i skórkę z cytryny mieszamy na stolnicy. Na środku układamy schłodzone masło i siekamy razem z suchymi składnikami. Dodajemy przetarte przez sitko żółtka i zimną śmietanę, nadal siekając. Rozcieramy palcami (najlepiej chłodnymi) i szybko zagniatamy ciasto (zbyt długo zagniatane będzie twarde po upieczeniu). Formujemy kulę, dokładnie owijamy w przezroczystą folię do żywności i wkładamy co najmniej na 4 godziny do lodówki (najlepiej na 12 godzin).
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm (na babeczki) lub ok. 1 cm (na mazurek), używając do podsypywania stolnicy jak najmniejszej ilości mąki. Jeśli robimy babeczki, wyklejamy ciastem posmarowane masłem foremki. Ciasto na mazurek nakłuwamy widelcem i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem.
Pieczemy w 200 st. C przez 15-20 minut (10 minut jeśli jedynie podpiekamy kruchy spód np. do jabłecznika czy sernika.) Babeczki z kruchego ciasta wyjmujemy z foremek ciepłe.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory