Kulebiak grzybowy
Kulebiak grzybowy
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Przygotowanie: powyżej godziny
Składniki (4porcje)
-
Ciasto francuskie - opakowanieMasło - 2 łyżkiSzalotka - 4-5Grzyby - 1/2 kg mrożonych prawdziwków lub podgrzybków (mogą być pieczarki)Cielęcina - 20-30 dag mielonejSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuNatka pietruszki - mały pęczekJajka - 2
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Garnek moczymy, spód i boki wykładamy 2/3 rozmrożonego i rozwałkowanego ciasta. Na maśle szklimy posiekane szalotki, dodajemy rozmrożone i pokrojone w plasterki grzyby, smażymy, aż odparuje sok. Dodajemy mięso i smażymy, mieszając, aż się przyrumieni. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy z posiekaną natką i - kiedy mięso lekko przestygnie - z żółtkami. Do masy dodajemy ubite białka i mieszamy, ale delikatnie, aby piana nie opadła. Masą napełniamy wyłożony ciastem garnek, przykrywamy resztą rozwałkowanego ciasta, sklejamy brzegi. Przykrywamy, pieczemy 40 min w temp. 180-200 st. C. Garnek odkrywamy i dopiekamy 20 min - wierzch ciasta można posmarować żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Kulebiak wyjmujemy i kroimy w plastry.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory