Laksa
Laksa
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
średni
- Można zamrażać? Nie
Składniki (10porcji)
-
Pasta
Szalotka - szklanka obranychOrzechy macadamia - 15Pasta krewetkowa - 1/2 łyżeczki pasty belacan lub 2 filety anchoisKrewetki - szklanka suszonychTrawa cytrynowa - 2 łodyżki pokrojonej w talarkiCzosnek - 5 ząbków zmiażdżonychGalangal (galgant) - łyżka startegoChili - 1 posiekana papryczka bez pestekPieprz cayenne (pieprz kajeński) - łyżeczkaKolendra mielona - łyżeczkaKurkuma w proszku - łyżeczkaBazylia - 4 listki tajskiejChili - 10 suszonych papryczek, namoczonych w wodzie bez pestek
-
Laksa
Makaron ryżowy - 60 dagOlej arachidowy - 6 łyżekTrawa cytrynowa - 2 łodyżkiŚmietanka kokosowa - 600 mlSól - 2 łyżeczkiCukier - 2 łyżeczkiPieprz czarny mielony - łyżeczkaTofu - 15 smażonych poduszeczek (tofu puffs; można zastąpić sakiewkami do inari sushi)Bazylia - 2 łyżeczki posiekanej tajskiej
-
Dodatki (do wyboru)
Pierś z kurczaka - kawałki pieczonejKrewetki - ugotowanePrzegrzebki - obgotowane i pokrojone w plasterkiKiełki soi - wedle uznaniaOgórek szklarniowy - pokrojony w słupkiRyba - krokieciki rybne, usmażone
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Miksujemy składniki pasty, dodając stopniowo ok. 3/4 szklanki wody. Odstawiamy. Gotujemy makaron ok. 5 minut we wrzącej wodzie, odcedzamy na sitku.
2 / 3
W dużym garnku rozgrzewamy olej, dodajemy całą przygotowaną pastę i smażymy 5 minut na średnim ogniu. Dodajemy 2 litry wody i trawę cytrynową. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 10 minut. Dodajemy śmietankę kokosową, sól, cukier, pieprz i poduszeczki z tofu. Gotujemy 7 minut. Makaron układamy na sitku i razem z sitkiem zanurzamy na 30 sekund w zupie.
3 / 3
Przekładamy makaron do talerzy i zalewamy zupą. Na wierzchu układamy dodatki. Każdą porcję laksy posypujemy grubo posiekaną tajską bazylią.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory