Łosoś a la wellington
- Można zamrażać? Nie
Składniki (2porcje)
-
Łosoś surowy (filet) - 1 sztuka, 300gCiasto francuskie - 1 opakowanieJajka - 1 sztukaCebula - 1 sztukaCzosnek - 2 ząbkiMasło - 2 łyżkiSzpinak świeży - 140 gBułka tarta - 40 gParmezan - 40 g, tartyRicotta - 110 gKoperek - 2 łyżki, posiekanySól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
VIDEO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Na patelni rozpuść dwie łyżki masła. Dodaj drobno posiekaną cebulę oraz pokrojony w plasterki czosnek i smaż, aż warzywa staną się szkliste. Dodaj świeży szpinak oraz po łyżeczce soli i pieprzu i smaż, aż szpinak zwiędnie. Następnie dodaj bułkę tartą, parmezan, ricottę oraz koperek i wymieszaj, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Zdejmij patelnię z ognia i odstaw farsz do przestudzenia.
Rozwiń arkusz ciasta francuskiego. Na środku ciasta połóż filet z łososia i dopraw go z obu stron solą i pieprzem. Na łososiu rozłóż farsz szpinakowy. Owiń łososia ciastem francuskim jak na wideo i przełóż całość na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj paczuszkę z ciasta francuskiego roztrzepanym jajkiem i delikatnie ponacinaj wierzch ciasta tworząc kratkę.
Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz około 25 minut, aż ciasto nabierze złotobrązowego koloru.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory