Łosoś a la wellington

Haps 26.02.2020 13:45
(brak ocen)
OCEŃ
Łosoś a la wellington
Łososie kojarzą się z chłodnym, morskim klimatem. Żeby ogrzać ich wizerunek, schowaliśmy je w cieplutkiej pierzynce z ciasta francuskiego.
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (2porcje)

VIDEO

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Na patelni rozpuść dwie łyżki masła. Dodaj drobno posiekaną cebulę oraz pokrojony w plasterki czosnek i smaż, aż warzywa staną się szkliste. Dodaj świeży szpinak oraz po łyżeczce soli i pieprzu i smaż, aż szpinak zwiędnie. Następnie dodaj bułkę tartą, parmezan, ricottę oraz koperek i wymieszaj, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Zdejmij patelnię z ognia i odstaw farsz do przestudzenia.

2 / 3

Rozwiń arkusz ciasta francuskiego. Na środku ciasta połóż filet z łososia i dopraw go z obu stron solą i pieprzem. Na łososiu rozłóż farsz szpinakowy. Owiń łososia ciastem francuskim jak na wideo i przełóż całość na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj paczuszkę z ciasta francuskiego roztrzepanym jajkiem i delikatnie ponacinaj wierzch ciasta tworząc kratkę.

3 / 3

Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz około 25 minut, aż ciasto nabierze złotobrązowego koloru.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.