Łosoś pieczony w sosie szpinakowym

Haps 26.02.2020 10:47
(1 ocena)
OCEŃ
Łosoś pieczony w sosie szpinakowym
Powinno się szukać partnerki, z którą idealnie się uzupełniacie. To tak jak chleb z masłem, kawa z mlekiem, i łosoś ze szpinakiem. Jeśli nie masz szczęścia w miłości, pielęgnuj miłość do jedzenia. Z tym przepisem poczujesz się spełniony.
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (2porcje)

VIDEO

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Szpinak umyj i drobno posiekaj. Jedną szklankę mleka wlej do garnka i doprowadź do wrzenia. Pozostałe pół szklanki mleka wymieszaj z mąką ziemniaczaną, wlej do gotującego się mleka i energicznie wymieszaj. Podgrzewaj dalej na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Następnie dodaj posiekany szpinak, koperek oraz pokruszony ser i podgrzewaj stale mieszając, aż szpinak zwiędnie, a ser całkowicie się rozpuści. Na koniec dopraw sos gałką muszkatołową oraz odrobiną soli i pieprzu.

2 / 3

Filet z łososia podziel na pół i dopraw solą oraz pieprzem. Dwie niewielkie foremki do zapiekania wypełnij sosem szpinakowym do 2/3 wysokości. Na sosie połóż filety z łososia i na każdym filecie ułóż po plasterku cytryny.

3 / 3

Wstaw danie do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piecz około 20 minut. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.