Łosoś pieczony w sosie szpinakowym
- Można zamrażać? Nie
Składniki (2porcje)
-
Łosoś surowy (filet) - 200 g, bez skórySzpinak świeży - 150 gKoperek - 3 łyżkiMleko 3.2 proc. - 1 1/2 szklankiMąka ziemniaczana - 1 łyżkaGałka muszkatołowa - 1/4 łyżeczkiCytryna - 2 plasterkiSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
VIDEO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Szpinak umyj i drobno posiekaj. Jedną szklankę mleka wlej do garnka i doprowadź do wrzenia. Pozostałe pół szklanki mleka wymieszaj z mąką ziemniaczaną, wlej do gotującego się mleka i energicznie wymieszaj. Podgrzewaj dalej na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Następnie dodaj posiekany szpinak, koperek oraz pokruszony ser i podgrzewaj stale mieszając, aż szpinak zwiędnie, a ser całkowicie się rozpuści. Na koniec dopraw sos gałką muszkatołową oraz odrobiną soli i pieprzu.
Filet z łososia podziel na pół i dopraw solą oraz pieprzem. Dwie niewielkie foremki do zapiekania wypełnij sosem szpinakowym do 2/3 wysokości. Na sosie połóż filety z łososia i na każdym filecie ułóż po plasterku cytryny.
Wstaw danie do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piecz około 20 minut. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory