Miniburgery z sałatką z awokado, pomidorów i mięty

Tomek Woźniak/Magazyn Kuchnia 27.02.2020 17:20
(brak ocen)
OCEŃ
Miniburgery z sałatką z awokado, pomidorów i mięty
Miniburgery z sałatką z awokado, pomidorów i mięty
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (8porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 2

Robimy sałatkę. Awokado i pomidory kroimy w kostkę, skrapiamy oliwą i sokiem z limonki, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy posiekaną miętą, mieszamy. 

2 / 2

Przygotowujemy burgery. Doprawiamy mięso solą i pieprzem, formujemy w dłoniach małe kulki, po czym delikatnie je spłaszczamy. Wkładamy kotleciki do lodówki na co najmniej 15 minut, aby były zwarte i nie rozpadły się podczas smażenia. Przekrawamy każdą bułkę na pół, na dolnej połówce układamy plaster sera, a górną smarujemy żółtkiem. Układamy na blasze, zapiekamy w 180°C przez około 10 minut, aż ser się roztopi, a wierzchy bułek nabiorą złotego koloru. W międzyczasie smażymy burgery na gorącej oliwie po 2 min z każdej strony. Umieszczamy je między połówkami bułki i smarujemy musztardą. Do każdego burgera wkładamy po plasterku korniszona i pomidora. Podajemy z sałatką. 

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps