Składniki (8porcji)
-
Wołowina - 1/2 kg mielonejSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuŻółtka - 1Ser cheddar - według uznaniaMusztarda dijon - według uznaniaOgórki kiszone - pikle z ogórkówPomidory - 2Awokado - 1 dojrzałeOliwa - do smakuLimonka - sok wyciśnięty z 1Sól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuMięta - kilka listków
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Robimy sałatkę. Awokado i pomidory kroimy w kostkę, skrapiamy oliwą i sokiem z limonki, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy posiekaną miętą, mieszamy.
Przygotowujemy burgery. Doprawiamy mięso solą i pieprzem, formujemy w dłoniach małe kulki, po czym delikatnie je spłaszczamy. Wkładamy kotleciki do lodówki na co najmniej 15 minut, aby były zwarte i nie rozpadły się podczas smażenia. Przekrawamy każdą bułkę na pół, na dolnej połówce układamy plaster sera, a górną smarujemy żółtkiem. Układamy na blasze, zapiekamy w 180°C przez około 10 minut, aż ser się roztopi, a wierzchy bułek nabiorą złotego koloru. W międzyczasie smażymy burgery na gorącej oliwie po 2 min z każdej strony. Umieszczamy je między połówkami bułki i smarujemy musztardą. Do każdego burgera wkładamy po plasterku korniszona i pomidora. Podajemy z sałatką.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory