Mole poblano z kurczakiem najlepsze
- Można zamrażać? Nie
Składniki (8porcji)
-
Kurczak - 1 o wadze 2 kg, pokrojony na 8 częściNatka pietruszki - wedle uznaniaSól - wedle uznania
-
Sos czekoladowy mole poblano
Papryka - po 3-4 papryki chile mulato (w Polsce zamiast tej odmiany można użyć 3-4 suszonych śliwek); anchos; guajillos i pasillaSmalec - do smażenia (lub oliwa)Banan - 1Rodzynki - 5 dagCebula - 1 posiekanaTortilla pszenna - 1Bułka kajzerka - 1/2Migdały - 15 dag uprażonych na suchej patelniCzekolada gorzka - 5 dag, najlepiej 70 proc.Kolendra (ziarna) - łyżeczka uprażonychBulion drobiowy - 3 szklankiSól - do smakuCzosnek - 10 ząbkówAnyż - lyżeczkaGoździki - 1/2 łyżeczkiPieprz czarny mielony - łyżeczkaChili - 2-3 dag pestek wyjętych ze świeżej papryczki i uprażonych na suchej patelni
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Wszystkie papryki ułóż na blasze, piecz 10 minut w temp. 200 st. C. Uważaj, aby papryki się nie przypaliły.
Na niedużej ilości gorącego smalcu lub oliwy usmaż kolejno: banana, rodzynki, cebulę, tortillę i kajzerkę (po usmażeniu każdego składnika przekładaj go do osobnego naczynia, a patelnię wycieraj i rozgrzewaj świeży smalec).
Oczyszczonego kurczaka włóż do garnka, zalej 2 litrami wody, dodaj kilka gałązek natki i sól do smaku. Gotuj do miękkości.
Wszystkie składniki mole poblano (oprócz papryk) zmiksuj w blenderze. Jeśli uważasz, że sos jest za gęsty, wlej jeszcze trochę bulionu. Gotowy sos przetrzyj przez sitko.
Do garnka włóż 2 łyżki smalcu, rozgrzej go. Zmiksuj podpieczone papryki, podsmaż na smalcu na małym ogniu (5 minut). Dodaj do sosu, podgrzewaj 5 minut, stale mieszając. Odmierz 3 szklanki przecedzonego wywaru, w którym gotował się kurczak. Powoli wlewaj do sosu, nie przerywając mieszania. Przypraw do smaku. Do mole włóż kurczaka i mieszając, gotuj 3 minuty.
Przed podaniem posyp prażonym sezamem i podawaj z czerwonym ryżem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory