Moussaka
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Bakłażan - 2 sztuki (duże)Oliwa - 1/4 szklankiSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
-
Składniki na sos mięsno-pomidorowy:
Mięso mielone wołowe - 500 gCebula - 1 sztukaCzosnek - 2 ząbkiOlej rzepakowy - 2 łyżkiWino białe - 100 ml (wytrawne)Pomidory z puszki - 1 puszka (krojone)Natka pietruszki - 2 łyżki (posiekane)Cynamon - 1/2 łyżeczkiChili w proszku - 1/4 łyżeczkiOregano suszone - 1 łyżeczkaCukier - 1 łyżeczka
-
Składniki na sos beszamelowy:
Masło - 2 łyżkiMąka pszenna - 2 łyżkiMleko 3.2 proc. - 400 mlGałka muszkatołowa - 1/4 łyżeczki
-
Dodatkowo:
Ręcznik papierowy - kilka listków Foxy Cartapaglia
VIDEO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Przygotuj bakłażany: pokrój je w talarki o grubości 0,5 centymetra. Rozłóż plastry bakłażana na desce i posyp je solą. Odczekaj 10 minut, aż bakłażan puści wodę i osusz go dokładnie papierowymi ręcznikami. Przełóż plastry bakłażana na blaszkę i przy pomocy pędzelka posmaruj je oliwą z oliwek. Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz około 15-20 minut, aż bakłażany mocno się zrumienią.
Przygotuj sos mięsno-pomidorowy: cebulę drobno posiekaj, a czosnek pokrój w plasterki i podsmaż na oleju, aż warzywa staną się szkliste. Dodaj mięso mielone i smaż, aż delikatnie się zrumieni. Wlej wino i podgrzewaj, do momentu kiedy połowa płynu odparuje. Następnie dodaj pomidory z puszki wraz natką pietruszki, oregano, chili, cynamonem i łyżeczką cukru. Dopraw sos solą oraz pieprzem i duś na minimalnym ogniu około 15 minut.
Przygotuj sos beszamelowy: w rondelu rozpuść dwie łyżki masła. Dodaj dwie łyżki mąki i smaż około minuty ciągle mieszając. Nie przerywając mieszania, wlej stopniowo mleko i gotuj nadal mieszając, aż sos zgęstnieje. Na koniec dopraw sos gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.
Przygotuj zapiekankę: plastry bakłażana podziel na trzy części. Na dno formy żaroodpornej wyłóż pierwszą część plastrów bakłażana i nałóż na nie połowę sosu mięsno-pomidorowego. Następnie rozłóż kolejną warstwę bakłażana oraz resztę sosu mięsnego. Na wierzchu wyłóż pozostałe bakłażany, polej całość sosem beszamelowym i posyp tartym parmezanem. Wstaw zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz około 30 minut.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory