Moussaka

Haps 30.01.2020 12:29
(2 oceny)
OCEŃ
Moussaka
Grecję lubimy za słońce, zabytki i oliwki. Poza tym za humor. Danie, którego nazwa brzmi jakby był to mus, to tak naprawdę zapiekanka z bakłażanem i mięsem. Grecy widzą co dobre, bo to prawdziwa delicja.
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

VIDEO

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Przygotuj bakłażany: pokrój je w talarki o grubości 0,5 centymetra. Rozłóż plastry bakłażana na desce i posyp je solą. Odczekaj 10 minut, aż bakłażan puści wodę i osusz go dokładnie papierowymi ręcznikami. Przełóż plastry bakłażana na blaszkę i przy pomocy pędzelka posmaruj je oliwą z oliwek. Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz około 15-20 minut, aż bakłażany mocno się zrumienią.

2 / 4

Przygotuj sos mięsno-pomidorowy: cebulę drobno posiekaj, a czosnek pokrój w plasterki i podsmaż na oleju, aż warzywa staną się szkliste. Dodaj mięso mielone i smaż, aż delikatnie się zrumieni. Wlej wino i podgrzewaj, do momentu kiedy połowa płynu odparuje. Następnie dodaj pomidory z puszki wraz natką pietruszki, oregano, chili, cynamonem i łyżeczką cukru. Dopraw sos solą oraz pieprzem i duś na minimalnym ogniu około 15 minut.

3 / 4

Przygotuj sos beszamelowy: w rondelu rozpuść dwie łyżki masła. Dodaj dwie łyżki mąki i smaż około minuty ciągle mieszając. Nie przerywając mieszania, wlej stopniowo mleko i gotuj nadal mieszając, aż sos zgęstnieje. Na koniec dopraw sos gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.

4 / 4

Przygotuj zapiekankę: plastry bakłażana podziel na trzy części. Na dno formy żaroodpornej wyłóż pierwszą część plastrów bakłażana i nałóż na nie połowę sosu mięsno-pomidorowego. Następnie rozłóż kolejną warstwę bakłażana oraz resztę sosu mięsnego. Na wierzchu wyłóż pozostałe bakłażany, polej całość sosem beszamelowym i posyp tartym parmezanem. Wstaw zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz około 30 minut.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.