Mus z karpia
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Karp - 400 g filetówCytryna - 1/2, sok i skórka + plasterki do dekoracjiSól - do smakuPieprz biały mielony - do smakuImbir - do smaku, mielonyCzosnek - 2 ząbkiCebula biała - 1, dużaWino białe - 1/2 szklanki, wytrawneMasło - łyżeczkaŚmietana 22 proc. - 100 gŻelatyna - 4 listkiŚmietana 30 proc. - 100 ml (lub 36 proc.)Natka pietruszki - do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Filety skrapiamy sokiem z cytryny, solimy, pieprzymy, doprawiamy imbirem i skórką cytrynową. Wkładamy do rondla, dodajemy posiekane czosnek i cebulę oraz łyżeczkę masła, zalewamy winem, przykrywamy i dusimy. Gdy ryba będzie zupełnie miękka, wyjmujemy ją z zalewy, miksujemy w blenderze i lekko studzimy. Dodajemy śmietanę 22% oraz namoczoną, odciśniętą i rozpuszczoną żelatynę, jeszcze raz doprawiamy do smaku. Ubijamy śmietankę kremówkę na sztywno, delikatnie łączymy z masą rybną. Przekładamy do miseczek wyściełanych przezroczystą folią kuchenną, lekko uderzamy miseczkami o blat, aby usunąć z masy pęcherzyki powietrza. Wstawiamy do lodówki i czekamy, aż mus stężeje. Wyjmujemy z miseczek, usuwamy folię, każdą porcję ozdabiamy plasterkiem cytryny i natką.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory