Mus z karpia

Magazyn Kuchnia 07.01.2020 17:34
(brak ocen)
OCEŃ
Mus z karpia
Mus z karpia
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Filety skrapiamy sokiem z cytryny, solimy, pieprzymy, doprawiamy imbirem i skórką cytrynową. Wkładamy do rondla, dodajemy posiekane czosnek i cebulę oraz łyżeczkę masła, zalewamy winem, przykrywamy i dusimy. Gdy ryba będzie zupełnie miękka, wyjmujemy ją z zalewy, miksujemy w blenderze i lekko studzimy. Dodajemy śmietanę 22% oraz namoczoną, odciśniętą i rozpuszczoną żelatynę, jeszcze raz doprawiamy do smaku. Ubijamy śmietankę kremówkę na sztywno, delikatnie łączymy z masą rybną. Przekładamy do miseczek wyściełanych przezroczystą folią kuchenną, lekko uderzamy miseczkami o blat, aby usunąć z masy pęcherzyki powietrza. Wstawiamy do lodówki i czekamy, aż mus stężeje. Wyjmujemy z miseczek, usuwamy folię, każdą porcję ozdabiamy plasterkiem cytryny i natką.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.