Składniki (5porcji)
-
Mąka pszenna typ 500 - 8-10 dagSól - szczyptaJajka - 2 dużeMleko 2.0 proc. - 150-200 mlOlej rzepakowy - do smażeniaDynia zwyczajna - 40 dag miąższuOliwa - 1-2 łyżkiBulion warzywny - 100 mlRoszponka - 5 dagSer pleśniowy - 5 dag (najlepiej sera stilon)Pieprz czarny mielony - do smakuPor - 1Oliwa - odrobinaMleko 2.0 proc. - 300 mlMasło - 2 łyżkiMąka pszenna typ 500 - 3 łyżkiMusztarda dijon - 2 łyżeczki (ma zawierać całe ziarenka gorczycy)Kurczak - 20-25 dag ugotowanego mięsaSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuJabłka - 4 Granny SmithCukier - 6 dagCynamon - kawałek przełamany na półMasło - 6 dag
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Miksujemy wszystkie składniki ciasta naleśnikowego (oprócz oleju), odstawiamy na godzinę do lodówki. Smażymy z obu stron na niedużej ilości oleju. Usmażone naleśniki wkładamy do ciepłego (50°C) piekarnika, aby nie wystygły, a potem smarujemy farszem. Farsz 1 dyniowo-selerowy: Dynię kroimy w kostkę, szklimy na oliwie, wlewamy bulion, przykrywamy i dusimy 10 minut do miękkości. Zdejmujemy z ognia, odcedzamy, mieszamy z grubo pokrojoną roszponką i połową pokruszonego sera. Przyprawiamy do smaku pieprzem. Na nasmarowanej oliwą blasze układamy cztery wcześniej usmażone naleśniki, smarujemy farszem, posypujemy resztą sera i zapiekamy w temp. 200°C (ok. 15 minut). Podajemy od razu. Farsz 2 z kurczaka i porów: Posiekanego pora szklimy na oliwie przez 2 minuty, przykrywamy i dusimy jeszcze 3-4 minuty - do miękkości. Pory odkładamy do miseczki, a na patelnię wlewamy mleko, dodajemy masło i mąkę, zagotowujemy, mieszając. Gdy powstanie gładki sos, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze minutę. Zdejmujemy z ognia, dodajemy musztardę i pory oraz pokrojone na małe kawałki mięso kurczaka. Przyprawiamy do smaku, podgrzewamy jeszcze tak długo, aby mięso było ciepłe. Farszem smarujemy wcześniej usmażone naleśniki i składamy je na połówki lub ćwiartki. Farsz 3 z jabłek i cynamonu: Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy na ćwiartki. Każdą ćwiartkę kroimy jeszcze raz na pół. Na rozgrzaną patelnię o grubym dnie i żaroodpornej rączce wsypujemy cukier, wlewamy łyżkę wody, dodajemy cynamon. Mieszając, podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Zwiększamy ogień i podgrzewamy, już nie mieszając, aż powstanie złocisty karmel. Zdejmujemy z ognia, dodajemy masło, mieszamy tak długo, aż otrzymamy gładki sos. Dodajemy jabłka, znowu mieszamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy 12-15 minut - w tym czasie należy raz lub dwa razy zamieszać jabłka. Wyjmujemy z piekarnika, usuwamy cynamon, studzimy. Usmażone wcześniej naleśniki składamy w chusteczkę, układamy w płaskiej żaroodpornej formie, na każdym kładziemy porcję jabłek. Podgrzewamy kilka minut, aby naleśniki się ogrzały.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory