Pączki piwne
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Drożdże świeże - 10 dagMleko 3.2 proc. - 1/2 szklankiCukier - 1 łyżeczka
-
Ciasto:
Mąka krupczatka - 1 kg + do posypania stolnicyJajka - 1Żółtka - 5Cukier - 10 dagSól - SzczyptaCynamon - 1 łyżeczkaGałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczkiPiwo jasne - 1 szklankaOlej rzepakowy - 1/3 szklanki + do smażenia
-
Nadzienie:
Powidła śliwkowe - Wg uznania (lub dżem morelowy lub marmolada z jabłek)
-
Polewa:
Miód pszczeli - 1/4 szklanki płynnego jasnegoPiwo jasne - 4 łyżiGoździki - 2-3Liść laurowy - Wg uznaniaGałka muszkatołowa - Wg uznaniaCynamon - Wg uznania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Przygotowujemy rozczyn - rozpuszczamy drożdże w ciepłym mleku, dodajemy łyżeczkę cukru i odstawiamy do wyrośnięcia. Przesiewamy mąkę, dodajemy do niej jajko, żółtka, przyprawy. Wlewamy rozczyn, dolewamy piwo (o temp. pokojowej), jednocześnie zagniatając ciasto. Pod koniec porcjami wlewamy olej. Przykrywamy, odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie, odrywamy kawałki, rozpłaszczamy w dłoni, kładziemy na środek 1 łyżeczkę nadzienia i dokładnie zalepiamy, formując okrągłe pączki. Odkładamy do ponownego wyrośnięcia na stolnicę podsypaną mąką.
Smażymy w głębokim oleju na złoty kolor, osączamy z tłuszczu.
Robimy polewę: do garnuszka wlewamy miód i piwo, dodajemy goździki i listek laurowy, rozgrzewamy. Polewamy każdego pączka łyżką syropu, posypujemy cynamonem i gałką muszkatołową.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory