Składniki (4porcje)
-
Makaron papardelle - 400 gOliwa - 3 łyżkiMasło - 1 łyżkaSzalotka - 1Czosnek - 2 ząbkiBorowiki - 10, mogą być podgrzybkiSzpinak świeży - 4 duże garści młodegoWino białe - 1 kieliszekMleko 2.0 proc. - 1/4 szklankiBoczek - 4 plastry pokrojone w kostkęSól - do smakuPieprz biały mielony - do smakuParmezan - 1 garść startegoPasta truflowa - 1 łyżeczka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. W tym czasie na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem, wrzucamy posiekaną szalotkę i czosnek, podsmażamy 2 minuty. Oczyszczone grzyby kroimy na małe kawałki, wrzucamy na patelnię. Smażymy, mieszając, 10 minut. Dodajemy oczyszczony szpinak, podlewamy winem i mlekiem. Dusimy, a gdy połowa płynu odparuje, dodajemy pastę truflową. Boczek podsmażamy na suchej patelni, aż się lekko zezłoci. Odcedzony makaron mieszamy z sosem, boczkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy posypany parmezanem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory