Pascha tradycyjna

Magazyn Kuchnia/Adam Chrząstowski 27.01.2021 15:00
(brak ocen)
OCEŃ
Pascha tradycyjna
Pascha tradycyjna
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Miksujemy twaróg na gładką masę. Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż i zagotowujemy w śmietance, odstawiamy do ostygnięcia.

2 / 4

Wanilię wyjmujemy i odkładamy, a do śmietanki dodajemy posiekaną skórkę pomarańczową, żurawinę i rodzynki. Ponownie zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia. 

3 / 4

Migdały, wyłuskane orzechy i pistacje prażymy na suchej patelni. Ubijamy żółtka z cukrem na puszystą masę, dodajemy wyskrobane ziarenka wanilii. Ciągle ubijając, dodajemy zmiksowany twaróg i kawałki masła. Delikatnie łączymy masę twarogową, uprażone bakalie oraz śmietankę, mieszając drewnianą łyżką.

4 / 4

Nakładamy masę na sitko wyściełane gęstą gazą. Zawiązujemy jej końce i obciążamy talerzykiem, na którym stawiamy jeszcze np. naczynie z wodą. Sitko z masą umieszczamy na naczyniu o podobnej wielkości i odstawiamy do lodówki na minimum 48 godzin. W tym czasie masa powinna dobrze się odsączyć. Odwijamy z gazy, odwracamy i dekorujemy bakaliami.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps