Pascha tradycyjna

- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Twaróg tłusty - 3/4 kgWanilia - 1 laskaŚmietana kremówka 36 proc. - 100 mlSkórka pomarańczowa - Z 1.2 owocuŻurawina suszona - 50 gRodzynki - 100 gOrzechy włoskie - 50 gPistacje - 50 gMigdały płatki - 40 gŻółtka - 6Cukier puder - 350 gMasło - 1/2 kostkiBakalie - Do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Miksujemy twaróg na gładką masę. Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż i zagotowujemy w śmietance, odstawiamy do ostygnięcia.
Wanilię wyjmujemy i odkładamy, a do śmietanki dodajemy posiekaną skórkę pomarańczową, żurawinę i rodzynki. Ponownie zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
Migdały, wyłuskane orzechy i pistacje prażymy na suchej patelni. Ubijamy żółtka z cukrem na puszystą masę, dodajemy wyskrobane ziarenka wanilii. Ciągle ubijając, dodajemy zmiksowany twaróg i kawałki masła. Delikatnie łączymy masę twarogową, uprażone bakalie oraz śmietankę, mieszając drewnianą łyżką.
Nakładamy masę na sitko wyściełane gęstą gazą. Zawiązujemy jej końce i obciążamy talerzykiem, na którym stawiamy jeszcze np. naczynie z wodą. Sitko z masą umieszczamy na naczyniu o podobnej wielkości i odstawiamy do lodówki na minimum 48 godzin. W tym czasie masa powinna dobrze się odsączyć. Odwijamy z gazy, odwracamy i dekorujemy bakaliami.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory