Pascha waniliowa
Pascha waniliowa
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Cukier puder - 300 gMasło - 250 gTwaróg tłusty - 500 g niekwaśnegoŻółtka - 6Migdały - GarśćWanilia - 1 laskaKonfitura wiśniowa - 3 łyżki wiśni z konfitury
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Cukier z masłem ucieramy do białości. Ser z żółtkami dwukrotnie mielemy w maszynce. Do masy cukrowo-maślanej dodajemy po łyżeczce zmielony ser i ucieramy, dopóki masa nie stanie się idealnie gładka. Dodajemy sparzone, obrane i drobno posiekane migdały oraz drobno pokrojoną wanilię.
2 / 2
Dokładnie utartą paschę zawijamy w lnianą ściereczkę i odstawiamy na kilka godzin, by obciekła. Następnie wkładamy do formy, obciążamy okrągłą deseczką lub talerzykiem (o mniejszej średnicy niż rant formy), na to stawiamy jeszcze jakiś ciężki przedmiot i zostawiamy na noc w lodówce. Przed podaniem paschę dekorujemy wiśniami.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory