Składniki (4porcje)
-
Wątróbka drobiowa - 500 gWódka - 2-3 łyżki żołądkowej gorzkiejOlej rzepakowy - do smażeniaCebula - 1Smalec - 200 gSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 5
Wątróbki oczyszczamy z żyłek, zalewamy alkoholem i odstawiamy co najmniej na godzinę (najlepiej na noc).
2 / 5
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy wątróbki i szybko obsmażamy przez kilka minut. Mięso powinno być z wierzchu rumiane, a w środku lekko różowe. Przekładamy wątróbki do miski, żeby przestygły
3 / 5
Na oleju rumienimy posiekaną cebulę. Wątróbki drobno siekamy, mieszamy z przesmażoną cebulką i przekładamy do miseczki.
4 / 5
Na patelni rozpuszczamy smalec, porządnie solimy i pieprzymy. Gorącym smalcem zalewamy wątróbki.
5 / 5
Studzimy i wstawiamy do lodówki, aby pasta stężała. Podajemy z chlebem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Przepisy
-
Plotki
-
Kalkulatory