Paszteciki rybne

Paszteciki rybne
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Masło - 200 gMąka pszenna - 400 gWoda - 3 łyżki zimnejSól - SzczyptaJajka - 1 do posmarowaniaRyba - 200 g filetu z białej ryby (dorsz sola pstrąg)Koperek - 1 łyżka posiekanegoSkórka z cytryny - Z 1 owocuSól - Do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 4
Z podanych składników (bez jajka) zagniatamy ciasto i odstawiamy dolodówki na co najmniej 40 minut.
2 / 4
Robimy farsz. Filet drobniutko siekamy i łączymy z pozostałymi składnikami farszu. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C, wałkujemy ciasto na grubość 2 mm.
3 / 4
Wycinamy 10 prostokątów o wymiarach 12 cm x 4 cm. Na każdy prostokąt nakładamy łyżkę farszu (należy go nakładać bliżej jednego z końców prostokąta, tak aby zostało miejsce na uformowanie rybiego ogona). Przykrywamy drugim prostokątem. Mocno łączymy brzegi i wycinamy nożem kształt ryby.
4 / 4
Uformowaną tak rybkę nacinamy na ogonie i grzbiecie, by stworzyć wrażenie łusek. Paszteciki smarujemy rozmąconym jajkiem i wstawiamy na 15-20 minut do piekarnika.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory